Van mááásik!

"Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát. "

Facebook

Twitter

Friss topikok

2011.01.17. 10:36 Van Mááásik

Magyarok és a pénzügyi kultúra

Tudom, már nagyon sokan sok helyen megírták, beszéltek róla, már a könyökünkön jön ki - ennek ellenére nap mint nap beesik olyan hír, hogy emberek belefutnak olyan dolgokba, amire ha egy picit odafigyelnek, akkor nem történik meg: Büntetés egy nyugdíjpénztári szervezőnek

Persze védekezhetünk vele, hogy diákok voltak és nem tudják "mi fán terem" a szerződés, és ha eléjük raknak egy papírt, akkor azt szó nélkül aláírják. De NEM! Bármilyen papírt elénk raknak - még ha sürgetnek is, vagy azt mondják, nyugodtan írd alá, akkor is végig kell olvasni. Nincs mese. (Már Pelikán József is megmondta: "...az a gyanús ami nem gyanús...". Ezt jó szem előtt tartani mindig és mindenkor!)

Vajon az elmúlt pár évben, hány ember vett fel olyan kölcsönt, ami a lakás értékének több mint a fele? S vajon ténylegesen tudatában volt-e a devizakölcsön hátrányaival? Hányan dölhettek be a vásárlói kölcsönökre építő cégeknek? A banki szerződéseket vajon hány ember olvasta el az elejétől a végéig? S még sorolhatnám a sok megválaszolhatatlan kérdést.

Azt se felejtsük el, ha az emberek részletesebb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznének a politikusok is kevésbé tudnának "átvágni" a médiákban megjelentetett ilyen-olyan számokkal.

S akkor a végén következzen két rövid történet ezen témában:

A.) Lakást keresgéltünk tavaly nyáron, Kőbányán meg is néztünk egyet 19M-ra volt hirdetve. Elmentem, megnéztem - nem tetszett, de ez most lényegtelen - a szokásos kérdéseimet feltettem, majd a hitel van-e a lakáson kérdésemre láttam, hogy emberünk elpírul, majd közli velem, hogy erről inkább ne beszéljünk. Persze furdalt a kíváncsiság, s addig-addig kérleltem, míg elárulta, hogy 21M van (vagyis volt akkor) a lakáson. Döbbenet! Mondta, hogy inkább ráfizet 2M-t csak szabaduljon már tőle. (Anno 15M-t vett fel és tavaly nyáron már itt tartott.)

B.) Még 2008 tavaszán úgy döntöttem, hogy visszafizetjük a lakás kölcsönt (meg kell jegyeznem nem sokat vettünk fel, azaz "az addig nyújtózkodj amíg a takarod ér" elvet betartottuk). A visszafizetést avval indokoltam, hogy bizony Amerikából már nem jó hírek érkeztek. Ellentétben nálunk természetesen tombolt a kölcsön felvételi láz - ugye ekkor volt kb 155 a frank. Még "nyertem" is rajta, mivel magasabb ft/frank váltási áron vettük fel. Na most 10 emberből 9 azt mondta, nem vagyok normális, hogy visszafizetem. Ez volt júliusban. Szeptemberben jött a Lehman Brothers csődje, s onnantól kezdve pedig tudjuk már az eseményeket...

3 komment

Címkék: gazdaság kultúra belföld magyarok ismeretek pénzügyi


A bejegyzés trackback címe:

https://vanmasik.blog.hu/api/trackback/id/tr82589740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2011.02.14. 13:28:04

Hmm, en negyven evesen megvehetem elso lakasomat.

Celtic 2011.02.14. 13:33:22

mit nem lehet hasznalni ebben a szovegben?

Hulye-e vagyok, hogy felveszem ezt a kolcsont? Fizetesem nem egeszen 1/3-a lesz a torlesztoreszlet. De a valasztas az, hogy megyek az utcara (mostani lakasunkbol koltozunk szet, ebbol kapom a ketmillat, holott semmi reszem nem volt a lakasban)

Celtic 2011.02.14. 13:37:50

Es ez nem megy el:
(Bazz, "nyilas zarot" irhatom kulon....)

6,2 M, ehhez legalabb 4,2 M kolcsont kell felvennem (de inkabb tobbet, mert kb. 200e kellene a nyilas zarok cserejehez).
süti beállítások módosítása