Van mááásik!

"Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát. "

Facebook

Twitter

Friss topikok

2011.02.07. 17:07 Van Mááásik

Mangalica fesztivál 2011

Előre szólok, nem vegetáriánusoknak való oldal! Ha „vega” vagy gyorsan csukd be.

Tavaly is voltunk (papa, mama, gyerekek…) s gondoltam idén is kinézünk a meghirdetett mangalica fesztiválra, mivel kellemes élmények maradtak az elmúlt évről és szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk.
Sok fesztiválon voltam már (bor, étel-ital, stb), de ez az egyik kedvencem. Imádok a fabódék közt járkálni, miközben ínycsiklandozó illatok terjengnek a levegőben. A látvány magáért beszél. A bódékban hatalmas sonkák, vastag- illetve vékonykolbászok lógnak, a kóstoló tálban felszeletelt húsdarabok, finomabbnál-finomabb szalonnák, töpörtyűk – melyekből szabadon csemegézhet az ember. Sétánk egy hatalmas abált szalonna hegy mellett vezetett: egymás hegyén-hátán álltak a gyönyörűen vöröslő és fokhagyma illatót árasztó szalonnák. Ekkor már éreztem, hogy lassan nem bírom tovább, mert a reggeli müzli a gyomromban már rég tovamúlt. Egyébként is az illat és a látvány beindítja az agysesjteket, az agysejtek pedig a nyálelválasztást. A kegyelemdöfést a zenekar melletti kiállító stand adta: az asztalon elhelyezett húsok: véres hurka (nyam), májas hurka (nyam-nyam), kolbászok, különféle töltött májasok (nyam-nyam-nyam), s az asztal legvégén egy hatalmas serpenyőben  zsírszalonnák, hurkák, hússzeletek sercegtek. (váááá) Ízlelőbimbóimnak kész, annyi! Feladom. Ebből már ennem kell – odaférkőztem az asztalhoz, gyerek a nyakamban, másik gyerek a zsebembe csimpaszkodva, asszony pedig valahol mögötte – de végre-végre hozzájutottam a mennyei falatokhoz. Hmmmmmmmm! Nagyon finom! Még kisebbik fiaim is evett belőle – pedig szegény az utóbbi pár napban éppenséggel a széklet "milyenségével" volt elfoglalva. (bocs de ez van, ha szülő vagy úgyis tudod, ha még nem, akkor majd megtapasztalod) Hátha segít neki egy jó kis szalámi darab…

Miközben eszegettem a húsokat, becsuktam a szemem és a nagymamámék világa jutott eszembe: Közép-alföld, tanyavilág. Villany nincs. Vályogház. Nyár. Forróság. Bemegyek a házba, már ott egy tíz fokkal kevesebb van, majd a ház legvégében található kamrába. Benyitok. Megcsap a „hús illata”. Nagyon hűvös van benn, mindenhol húsok lógnak, lent a földön hatalmas kondérokban sült húsokat zsírban tárolnak. A két kilós kenyérből vágok egy hatalmas karéjt, megkenem zsírral, majd sült húst teszek a kenyérre. Úgy zsírosan. Mellé két nagy darab kovi ubit. Kimegyek az udvarra, leülök a góré ajtajába és szép lassan befalatozom a hatalmas kenyeret a hússal és kovászos uborkával…Isteni!!!!

Gyorsan meg kell jegyeznem – a gyerekeknek is jutott a jóságból: a csokoládé szökőkút, mondanom sem kell, minden gyerek álma! Pláne, ha friss gyümölcsöket belemártanak (eper, szőlő, banán) és a ráfagyott csokoládéval (természetesen ét!) elkészül azaz ízvarázs, amivel a gyerek könnyen „lekenyerezhető”: no ez a Tied, apa meg eszik egy kis hurkát…

A legvégén elsétáltunk a sörsátor felé, s azon a soron vettünk is otthonra egy vastag kolbászt (mangalica és szürkemarha keverék), és egy sonka darabot. Mondanom sem kell (persze ezt eddig is tudtam), hogy ezek a húsok bizony láttak húst. Nem úgy, mint a ………-ban (a pont helye tetszőlegesen kitölthető) vásárolt felvágottak, melyek semmilyen vagy éppenséggel „víz ízűek”.

Összességében mindenkinek ajánlom, aki még nem volt és imádja a húsokat (pláne ha az mangalica), úgyhogy reméljük jövőre ugyanitt! No itt egy apró megjegyzést tennék: az egyetlen hibája a szervezésnek pont a helyszín. Nagyon szép helyen van, de kétszer ekkora területen is kicsi lenne szerintem. Még időben mentünk – kora délelőtt, akkor még nem volt „akkora tömeg”, de séta végeztével, már egy tűt sem lehetett leejteni. (Szóval drága szervezők, kéretik legközelebb tágasabb helyre tenni a fesztivált!)

Ui: még mielőtt mindenki rosszallóan nézne, hogy szegény pocak fájdalommal küzdő gyereknek miért adtam szalámi darabot – mos mindenkit megnyugtathatok, semmi baja nem lett a húsitól...

Vastag kolbász: mangalica+szürke marhaMangalica sonka

 

Értékelés: Nagyjon jó fesztivál, jó rendezés. Turista csalogató. Előny, hogy nincs belépő. A helyszín szép, de sajnos már kinőtte magát.
IT értékelés: Honlap van, de pl angol vagy német fordítás nincs -ez hiba! Valószínűleg a honlap látogatottságával nem sokat foglalkoztak, keyword pl nincs kitöltve. SEO! Facebook megjelenés van, ez viszont jó hír.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál városliget 2011 mangalica


A bejegyzés trackback címe:

https://vanmasik.blog.hu/api/trackback/id/tr1002644750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása