Van mááásik!

"Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát. "

Facebook

Twitter

Friss topikok

2011.01.14. 09:19 Van Mááásik

Reform II: elmélet

Ma a reggeli közben érdekes dolog futott át az agyamon, a tegnapi reform bejelentésekkel kapcsolatban. Mi van abban az esetben, ha a fidesz mindent szépen tudatosan felépített, s ezen lépcsőfokokat szép lassan adagolja az embereknek. (ugye ebben még nincs semmi fura)  

Tegyük fel, hogy a fidesz már rég tudta, hogy a nyugdíjrendszerhez hozzá fog nyúlni. Most nem a rokkantnyugdíj rendszer, vagy az előnyugdíj érdekel, hanem az hogy idővel kevesebb nyugdíjat kellene kifizetniük az állami nyugdíj kasszából. Hogy tehetik ezt meg? Természetesen a nyugdíjak csökkentésével ("nem fizethető ki több, mint amennyi a nyugdíjrendszerbe bekerül")
Aztán –még minden előtt –bejelentik az MNYP einstad-ot. Mire számíthattak, ki marad MNYP-ben:
a.) Anti-Fideszesek (még választó polgárt sem veszítenek)
b.) Fideszes vagy nem fideszes választó, akinek magasabb jövedelme van (lényegesen több pénz van a számláján), és mondjuk ki őszintén, rendelkezik valamilyen fajta „pénzügyi kultúrával”. (Megsérteni senkit nem akarok, de tény a magyar társadalom egyik legnagyobb hibája, hogy nem nagyon rendelkezik pénzügyi tudással.)

Ha ezzel számoltak, akkor még azt is feltételezhették, hogy az utóbbi csoportba tartozó fideszes szavazók közül nem veszítenek szavazóbázist, mondván úgyis tudják, hogy mire megy ki a játék: az állami nyugdíjrendszer idővel fenntarthatatlan lesz. A magasabb jövedelműek, majd MNYP-ből kapják jövedelműket, nem terhelik az állami rendszert – annak ellenére, hogy ugye jelenlegi törvény szerint fizetni kell a 24%-os adót (is).

A többieknek meg idővel azt mondják, hogy nyugdíjakat csökkentünk: 80e helyett mostantól 70e lesz a nyugdíjad. S megtehetik? Meg bizony!
Még ha ki is mennek tüntetni emberek (nyugdíjasok nem fognak), akkor is mit mondanak:
- Szeretnétek, hogy bóvli kategóriába kerüljön az ország?
- Szeretnétek 330-as eurót?
Az előbbi kérdést lehet nem, de az utóbbit érteni fogják az emberek és szép lassan hazamennek.

Ennyi röviden. Persze nagyon sok a "ha" benne, illetve ez az idő, mire ezen emberek nyugdíjba mennek addig is ki kell bírni valahogy. De például ,hogy tegnap bejelentették nyugdíjrendszer reformját, nem csodálkoznék, ha hirtelen sokan mennének ONYF-be leadni MNYP-s maradás papírjukat - magyarán nem véletlen, hogy csöpögtetnek információkat, túl kevesen jelentkeztek eddig MNYP-be, nem ezt várták.

Ha ezt tényleg így tervezték, akkor azt kell mondanom (még magamon is csodálkozom), le a kalappal.

update: A Ratkó-korszaki gyerekek 2-6 év múlva nyugdíjba mennek. A fenntarthatósághoz nem lesz elég csak a rokkantsági nyugdíj és előnyugdíjhoz hozzányúlniuk. Nyugdíjat úgyis lehet csökkenteni, hogy megváltoztatják a nyugdíj számítás mikéntjét: pl nem 75%-a számít bele, hanem mondjuk csak 70%, vagy mondjuk sávosan számolnak. Egy biztos, hogy hozzá kell nyúlniuk valamilyen módon.

1 komment

Címkék: gazdaság orbán fidesz reform belföld nyugdíj mnyp magánnyugdíj


A bejegyzés trackback címe:

https://vanmasik.blog.hu/api/trackback/id/tr102582743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.14. 19:05:02

Lesz 330-as euró is, csak előbb átváltják a hiteleket. Ezeknél a leértékelés az ultimate gazdasági szuverenitás.
süti beállítások módosítása